torstai 13. maaliskuuta 2014

Köhköh köhää

Miun isopikkutyttö on alkanut tiputella hampaitaan minun huomaamatta. Kerkesin saada kaksi talteen!
Muutama päivä sitten meillä oli treenitön päivä ja ulkona me oltiin vain puoltoista tuntia plus pissatukset mutta me käytiin leikkimästä.
Oon huomannut että leikki ei oo Ekalle mitenkään pop juttu joten me yritetään tehdä siitä semmoinen ja saatiinkin hyviä vinkkejä kansaan tokoilijoilta.
Mukaan lähti pari narupalloa sekä pitkä teddypatukka remmin päässä.
Alkuun otin niin että juoksin patukan kanssa Ekan ollessa joustoremmistä ja valjaista kiinni tolppaan sitten pentu vapaaksi ja eikun juoksemaan. Aina välillä Eka sai sanan leikitään ja lopussa se sana alkoikin hahmottua nimittäin aina sen sanottua se ravisteli hulluna patukkaa ja se oikeasti puri jainnostui siitä. Juostiin kummatkin toisiamme kiinni, Eka sai voittaa, innostuessa taukoja ja niin edelleen.
Narupalloilla otettiin kahden lelun leikkiä mutta pääasiassa heittelyä, samanlaista repimistä ja jahtaamista. Ja tämä pehmeä suu jopa ensimmäistä kertaa puri lussutuspallon iiihan littanaksi ja jopa pysyi siinä repiessään mistä olen tosi tyytyväinen.
Ainoa että nyt leikitään vain pehmeillä leluilla ja rauhallisemmin koska hamaat vaihtuu.
Oli kyllä paras leikki ikinä Ekan kanssa! Pitää alkaa tätä tehdä välillä ja pitää sitä ihan erikois kivana juttuna.
Loppuun tehtiin pieni metsäkävely, kotona treenattiin 'hierottavana' olevaa. Illalla aitten vain puolen kilsan pissatus Emman perässä juosten.
Kävin Emman kanssa miitissä ja mukaan tarttui piskeille lihaa, pari kosteaa rullaluuta, pehmopallo vingulla sekä dog-cat superpallo.
Pari päivää sitten heräsin isoihin kusiläikkiin mun sängyssä ja siihen että koira yskii.. Kennelyskä, jee. Nyt sitten venaillaan miten lähtee paranemaan ja siitä pari viikkoa. Saapahan taukoa, yhteistreenit ja kaverit jää pois laskuista mutta treenataan ahkerammin ihmispaljoudessa, lenkkeillään ja pidetään hauskaa ja leppoisaa elämää mutta iisisti ettei pahene yskä.


Toissa iltana käytiin yläkentällä ja pihalla kaverinkavereiden hälinässä ottamassa tokotreeni Ekan kanssa mistä yritän nyt kertoa enemmän kuin ennen.
Seuruu meni kivasti, samanlailla kui aina. Suht lähellä, oikeassa kohtaan, kontaktia pitäen niin hiraassa kuin nopeassa ja vieraan koiran ja ihmisten naurun keskellä. Otettiin suht pitkää pätkää ja loivia käännöksiä myös avuilla sivulle pysähdyksistä.
Sivulletuloissa en enään liikkunut itse vain pysyin paikallaan. Muutamat täysin onnistuneet sivulletulot saatiin mutta muutama meni liian kauas joten korjattiin. Tähä liikkeeseen kaipaisin lisää nopeutta.
Eteentulo tuli suoraan ja otti heti kontaktin. Pitäisi pian alkaa häivyttämää apuja. Tähän kaipaisi myös lisää nopeutta.
Istu-Maahan-Seiso meni kivan nopeasti. Nyt alan itse mennä kauemmaksi enkö ohjaa niin paljoa, kokeiltiin jo vähän mutra yritti alkuun istuen lähentyä. Meillä myös 'ongelmana' että aina kun annan vaikka seiso köskyn ja palkkaan niin eka menee automaattisesti istumaan. Tuota alan nyt tarkkailemaan.
Paikka meni tosi kivasti, menin piiloon, oli maassa mikä on meille heikoin, kerran se nousi mutta sen jälkeen ei enään. Katsoi myös tarkasti eikä haistellut ilmaa. Yksi istuminenkin otettiin mikä meni yhtä hyvin mutta siitä ei noustu.
Luoksaria otettiin lelun avulla niin saatiin sopivasti nopeutta.
Liikkeestä seis ja maahan treenattiin kurssineuvolla eli liikutaan nopeasti ja sitten kädellä apu, sama seuraamalla ja käännös eteen. Vauhti oli nopea, seis liikkeestä ei hievahtanutkaan kui sai avun ja sit taas menoksi. Maahanmenot oli kivoja mutteo mennyt niin nopeasti muttei valunut tai mitää.

Loppuun otettiin teddypatukalla leikkiä nii että kaveri juos se perässä ja mä härnäsin. Otettiin myös vetoa sillä josta taas leikitään käskyä josta tuli aina kauheat tapporavistukset.
Me myös kokeiltiin kovalla vinkulelunarupallolla repimistä ja se pysyi pallossa kiinni!

Osassa siis parannuksen varaa ja niihin puututaan mutta mun mielestä taas superpentu :)
Meidän viime iltalenkillä treenailtiin Ekan kanssa frisbeen pitoa ja hakua. Haut onnistu jos frisbee meni väärtepäin ja juos täysii se suussa. Sitten otettiin yksi oman tunnarin etsintä ja kapulan pitoa.
Innostuin opettamaan kakaralle lisää temppuja..  Nyt se osaa haukkua ja hypätä käskystä, pitää esineitä suussa, treenataan myös emman halaamista ja syliin hyppäämistä mitkä on jo hyvällä mallilla.
Sitten 'pikkasen' kuvia...
Huomatkaa Ekan korva, se on todella innolla nousemassa pystyyn.
)
Videon lopussa tosiaan vähän temppuja, haukkua ei kuule kun vasta tajusin ottaneeni äänet pois.
Öhhöh, seuruu meni kun mikäkin lahna, prkele palkkasin vinosta sivulletulosta ja istu-maahan-seisossa maahanmenossa aina liikkui omituisesti.
Tokosta puheenollen me nyt haettiin Ekan kanssa HSKHn tokoryhmään, saa nähä päästäänkö, toivottavasti.
Kohta joku avaa suun ja kertoo miten rääkkään koiraani kun se sairastaa kennelyskää. 

Kiinnostaisiko ketään Ekan tavarapostaus?  
Sitä kun Emman blogissa kysyttiin, niin ja nyt myös anonyymit saapi kommentteja laittaa.

Pahoittelen toodella sekavaa postausta ja kuvien määrää. Tätä postausta kun oon kirjottanut maanantaista lähtien....


35 kommenttia:

  1. Pongon pikkusiskolla kennelyskästä oli tullut jälkitautina keuhkokuume koiralle, varoituksen sanana vain!

    Mutta mun mielestä et sä koiraa tokon treenaamisella rääkännyt ole ja tarvitseehan se koira aivojumppaa, itse jättäisin kyllä raskaammat juoksentelut pois (niinkun meinasit tehdäkkin!) lenkeillä ja treeniin jotain kevyitä temppuja kotosalla. :)

    Hienosti se kyllä tossa tokoilee sun videolla... varmaan paremmin kun mun kolmivuotias aikuinen, vaikka Eka on vielä ihan pieni penneli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih!
      Tosiaan nuo leikitkin on kauhean rajuja joten me ei nyt oteta paljoa leikkiä, just jotain vetoleikkiä välillä ja pallon noutoa mutta jätetään tuo 'vieheen' perässä juoksut ym pois. Sit käydään rauhallisia lenkkejä yhdessä ettei juokse Emman perässä kuin hullu. :D
      Kiitoskiitos! :D

      Poista
  2. Tee vaan se tavara postaus :)

    VastaaPoista
  3. Anna pennun sairastaa rauhassa. Ei mitään ylimääräisiä ainakaan viikkoon, treenit minimiin ja ottakaa ihan rauhassa. Lenkitkin voi suorittaa niin että useamman kertaa pienelle lenkille, pitkiä ei kannata tässä vaiheessa tehdä. Jälkitaudit on tosi kurja juttu, eikä teidän rokotuskaan taida olla vielä kunnolla voimassa. Kennelyskä on pennulle kurja sairaus. Yskää voi helpottaa samalla tavalla kuin ihmisillä höyryhengityksen tapaan: lämmin suihku päälle ja pennun kanssa oleskelemaan kylppäriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees! Meidän lenkit on ollut ihan minimissä, kävelty vaan jotain kilsan suoraa pätkää ja sit sisällä aktivoitu tuota.
      Joo tuo on ollut mulla joka aamu suihkussa mukana :)

      Poista
    2. Mä luin hevosblogista ja siellä neuvottiin yskäistä hevosta että: "Jos hengitysteissä on yhtään tulehdusta ei höyryhengitys ole hyvä vaihtoehto. Tällä tarkoitan nimenomaan lämmintä höyryä joka turvottaa hengitysteitä ja näin vaikeuttaa hengitystä entisestään."

      En ota kantaa, mutta siellä luki noin. En osaa sanoa todenperäisyydestä, kun en ole itse perehtynyt.

      Poista
    3. Okeei... Pitäisi varmaan kysyö joltain :)

      Poista
  4. Tee tavarapostaus! Millä teet bannerisi?

    VastaaPoista
  5. Jos paikkis on teille vaikea, miten kummassa menet käymään jo nyt piilossa? Eikö kannattavaa olisi minimoida mahdollisuus nousemisiin? Kirjoitin blogiini aikanaan pitkän tekstin paikkiksen oprttamisesta, sitä voi käydä kurkkimassa "näin minä teen" viitteellä, jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istmisessa me otettiin ja se on vahva. Jq piilossa meinaan puuntakaa kävelyä :D mutta käyn kurkkaa

      Poista
    2. Okei, sain eri käsityksen. :D Hyvä, hyvä!

      Poista
  6. Toi seuruu on kyl kivan näköistä! :) Alkaa itselle Tokokärpänen taas iskemään..

    VastaaPoista
  7. En halua ruveta "moittimaan" sinua, mutta itse pitäisin pipille koiralle ihan lepopäiviä, sisällä voisin nameja piilotella ettei pieni pitkästy, mutta en lähtis oikeen treenaamaan hauvan kanssa sen ollessa kipeä ettei tuu mitään pahoja jälkitauteja. Jokainen tietysti tekee niinkuin parhaaksi katsoo.
    Anyways, kaunis pieni koiruus sulla, kasvaa ihan mieletöntä vauhtia. :)

    VastaaPoista
  8. hitto, että taidan olla kateellinen ku sulla on noin huippu pentu ja miten hienosti panostat siihen! Oo ittestäs ylpee ja ilonen koirastas :) täytyis kyllä itte ryhdistäytyy ja koittaa nyt reenata tuota vuosikasta koiruutta bh:ta varten, mutta tällä etenemisvauhdilla tuntuu mahottomalta, tekin ootte varmasti bh kunnossa ennen meitä :D

    VastaaPoista
  9. Joo tee tavarapostaus!! :)

    VastaaPoista
  10. Hei, tuli tuota videota katsellessa mieleen kun Eka varsin mielellään lähtisi juoksentelemaan tuon lelun kanssa (näytti ainakin tällä videolla) ja ei kovin nätisti antaisi sun ottaa lelua vaan joudut lähinnä kaappaaman vauhdista kädellä otteen lelusta, että saat lelun luoksesi.

    Noutajapuolella varsinkin kovasti painotetaan pentuja treenatessa, että kun koira tulee ohjaajan luo lelun (tai noutajapuolella damin) kanssa niin ohjaaja AINA ottaa vastaan koiran ei lelua. Eli tarkoituksena on, että koira oppisi tyrkkäämään sitä lelua ohjaajalle vapaaehtoisesti mentaliteetilla "ota se, ota se, OTA SE!" Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiraa vahvistetaan tulemaan esim syliin (ohjaajan ollessa kyykyssä) lelun kanssa ja koiraa rapsutellaan & kehutaan kuinka valtavan hieno ja taitava se oli noutaessaan esineen ohjaajalle. Vasta tämän jälkeen koiralta otetaan lelu pois mahdollista uutta heittoa varten tai jatketaan pieneen taistelu/saalisleikkiin. Eli koiran tullessa lelun kanssa luokse keskitytään vain koiran vastaanottamiseen ei sen lelun saamiseen. Toivottavasti en selostanut turhan sekavasti, mutta tuo lelujen kunnolliseen palautukseen kannattaa panostaa. :) terveisin ihminen, jonka oma koira kyllä erittäin mielellään lähtisi lällättelemään lelu suussa... :D Ja muutenhan videolla näkyy Ekan tekevän erittäin hyvin ikäisekseen. :)

    Ja toivottavasti Eka paranee pian, eikä tule mitään jälkitauteja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan eka aina ennen toi lelun suoraan mulle mutta nyt kun alettiin tätä treenaamaan juostiin toisten perässä siksi mennyt tuollaiseksi joten aletaan treenata sitä takaisin. Yleensä se tulee nykyäänkin nopeasti ja haluaa että leikin :D

      Poista
    2. No se on kiva kuulla, että normaalisti tuo nätisti luokse. Tuollainen juoksentelu on muuten todella hyvä niin koiralla pysyy mielenkiinto ja fiilis paremmin yllä. :) Treeni-iloa!

      Poista
  11. Liityin lukijaksi! Kivanoloinen blogi ja ainakin itse sain hirveästi treenimotivaatiota lukiessani tekstejä. :)
    Jostain olen muuten kuullut, että kennelyskään auttaa yrjölänpuuro, tosin omakohtaista kokemusta ei ole, koska kuulin vinkin vasta oman koirani sairastettua sen...

    Oman pumikakarani blogi:
    http://pikkupumi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitää kokeilla :)
      Käyn tsekkaamassa kun pääsen koneelle ;)

      Poista
  12. Kivoja kuvia! :)

    Toivotaan, että kennelyskä paranee Ekalta nopeasti, eikä tule mitään jälkioireita. Useimmille ei tulekaan, mutta kaverin koiralle tuli keuhkoputkentulehdus. Itse pitäisin täyslevossa, niin menee äkimmin flunssa ohi. Treeneissä koirat ei helposti tajua olevansa sairaita, vaan yrittävät parhaansa.

    VastaaPoista
  13. Kuka tekee bannerisi?

    VastaaPoista
  14. Monta lukijaa täl blogi on?

    VastaaPoista
  15. Joo hei tee se tavarapostaus!

    VastaaPoista
  16. Täällä yksi lukija kanssa toivoo tavarapostausta :) Tää on hyvä blogi, haen täältä intoa omaan tokoiluun toko-treenien ulkopuolelle pk-collien kans.

    VastaaPoista
  17. Suosittelen jättämään treenaamisen pois kokonaan yskän ajaksi, mun koira sai keuhkotulehduksen kun kävin kerran sen kanssa pienen treenin vetämässä yskän aikana, ja koira treenatessa hiukan hengästyi. Sitten olikin seuraavana aamuna jo aika kiire tiputukseen, kun normaalisti suorastaan hyperaktiivinen koira ei jaksanut kävellä viittäkymmentä metriä alamäkeen. Ei pitäisi olla kiire opetella kaikkea, kun koira on vasta nelikuinen :)

    Muutenkin sinuna hiljentäisin hiukan tahtia, sillä koira, kuten ihmisetkin, työstää oppimaansa nimenomaan levossa. Vaikka pentu on nyt innokas tekemään, voi se hetken päästä ns. palaa loppuun, ja sitten ei kiinnosta mikään. Tiedän pari koiraa, joille on näin käynyt, kun koiraa on treenattu liian paljon liian nuorena, ja vuoden ikäinen koira onkin sitten jo täysin kelvoton harrastuskoirana.

    Eka on kuitenkin hirmu kuuliaisen oloinen ja taitava pentu, niin älä hätiköi liikaa, siitä tulee varmasti hyvä vähemmälläkin treenaamisella! 10 minuutin treeni on jo tosi pitkä pikkupennulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meillä jo yskä loppui pari päivää sitten mutta tänään me ollaan oltu viisi päivää totaalli treenittäminä. Ei olla otettu tona aikana ku pari sivulletuloa koska ei ole jaksanut kun lunta, ite kipeä ja koira. Tänään kumminkin tarkotus ottaa jotain pientä.
      Me aina treenataan ihan max 15min ellei olla ohjatussa tai porukassa..

      Poista
  18. Treenaat pentuasi aivan liikaa. Luulisi että koiraihminen tietää ettei nelikuinen pentu kestä noin paljoa treeniä. Kun pentu on isompi ja aikuinen, tuo liika treenimäärä voi kostautua silloin. Ja kun sinun ja Ekan treenaus video pätkiä katsoo, näyttää ihansiltä että Eka haluaisi leikkiä lelulla ja sinä kiskot sen siltä pois ja pentu ei saa tarpeeksi leikkiä palkaksi. Tosiaan, tuo on liika treeni määrä noin pienelle, eihän se ehdi saada lepoa jos monta kertaa viikossa sitä monta kertaa viikossa treenaat. No, mieti nyt vähän näitä kommentteja jotka näihin postauksiin tupsahtelee tästä samasta asiasta, eihän me kaikki kommentoijat oihan ulapalla olla ja jos kaikki samasta asiasta sanoo niin sillä on kyllä tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en edes jaksaisi treenata pitkään ja kyllä mulla joku järki päässä on. Mistä te päättelette että treenaan satatuntia tuonkaa? Tänään treenasin viimeksi viisi päivää sitten että ei kovin usein ja sekin treeni 15min koska kaveri kuvasi. Yleensä poikkasen leikin parhaalla kohalla ja jatketaan leikkiä liikkeen jälkeen ja taas stoppi että mielenkiinto säilyy. Varsinkin nyt kun meillä ohjatut loppu meillä ei ole kertaakaan pitkää treeniä ellei aleta porukassa treenata. Ymmärtäisin huolenne jos treenaisin joka toinen päivä puoli tuntia mutta joka toinen päivä max 15min jis edes sitä niin usein :)

      Poista
  19. Huh, kylläpä yhteen blogiin tulee paljon kommentteja! Olen ihmetellyt etenkin negatiivisen palautteen määrää, tosi ikävää etteivät ihmiset osaa kommentoida asiallisesti. Rakentava palaute on toki asia erikseen. Eka on hirmu pätevä nahkapentu ja jaksat päivitellä blogia kiitettävän usein. Etenkin treenivideot ovat mieleeni, muiden treenailun seuraaminen kasvattaa omaakin intoa!

    Sun kirjoituksien perusteella kyllä treenaatte paljon ja useammin kuin "joka toinen päivä max. 15min"? Esimerkkinä 9.3. päivitys, joka on mielestäni tosi iso viikonloppu noin pienelle pennulle. Meillä Dina 1v on ihan naatti ohjattujen tokotreenien (1h) ja julkisilla suhaamisen jälkeen, enkä lähtisi rasittamaan sitä esim. miitillä heti perään. Mutta jokainen tyylillään, luultavasti tunnet pentusi ja osaat lukea sitä paremmin kuin kukaan muu.

    PS. Taisitte olla Toko-luokan kurssilla Tattarinsuolla? Bongattiin teidät yksi sunnuntai treenien jälkeen. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä tuolla max määrällä meinaan 5minuuttia millä otetaan kerran eteentulo, vaihdot, kaksi seuruu pätkää ja sivulletuloja johon ei mene edes noin kauaa. Max 15min menee jos vaivaudun lähtemään kauemmas 'kunnolla' tsekkaamaan mitä tehdään ja sitä teen _harvoin_ viikossa koska olen laiska... :D
      Tuo oli kyllä paljon pennulle munkin mielestä ja kyllä se sen jälkeen nukkuikin. Eikä se miitissä edes juossut, pääasiassa pyöri jaloissa kun ei uskalla lähteä :D
      Joo! Taitaa olla siun nahka mitä joka sunnuntai ihailin kuinka nätti! :)

      Poista