maanantai 3. helmikuuta 2014


Tuossa tosiaan pari päivää sitten otettuja tokopätkiä, mitäs mieltä olette? Tuo sivulle tulo on aika usein vino mitä nyt korjataankin mutta tosiaan meille saa heitellä vinkkejä kaikkeen liittyen!

Toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään mun tuosta 'niskasta otosta' tai siitä kun pentu veti kyljelleen leikin aikana. Ei ole vielä kuollut ei. 

5 kommenttia:

  1. Mä en vielä huolestuisi yhtään tuosta perusasennosta :) Keskittyy nyt vaan opettamaan sille sen idean ja paikan, myöhemmin nostaa vaikeustasoa - palkka tulee vain oikeasta suorituksesta. Voit korjata paikkaa, mutta älä silloin itse liiku. Ja sitten vielä vaikeutetaan, ettei se ala oppia "tuplakäskyllä" perusasentoa - vaan jos paikka on väärä niin kokonaan uusiksi ja palkka vain ja ainoastaan kerralla oikein tehdystä.

    Mutta Eka on niin niin nuori vielä, että älä lähde liian nopeasti vaikeustasoa nostamaan :)

    VastaaPoista
  2. Tämmönen vinkki. :) Pennun saisi leikkiin vähän innokkaammin vielä jos saisi paremman viettiärsykkeen. Nyt tavallaan työnnät sille kuolleen saaliin suuhun ja odotat että se siitä kovasti innostuisi. Laajempaa liikettä lelun kanssa vaikka lattiaa pitkin > Koira saa saalistaa lelua itselleen, vire nousee, koira palkkaantuu paremmin kun sai saaliin kiinni. Mitä korkeampi vire, sitä mieluisampaa lelun pureminen on. Jos koira päästää taistelussa lelusta irti, niin saalis pakenee nopeeta koirasta pois päin, ei jää lötkönä koiran nenän eteen josta se taas työnnetään sen suuhun. Eli koira oppii että kannattaa purra kovaa ja pitää lelusta kii tai se menettää sen. :) Nyt pentu menettää mielenkiinnon leluun aika nopeesti.

    VastaaPoista
  3. Suosittelen kokeilemaan tuon kapulan kanssa naksuttelua, eli laitat vaan kapulan maahan ja kun pentu osoittaa jotain mielenkiintoa sitä kohtaan niin naks ja palkka. Kun on tajunnut, että palkka tulee kun tekee jotain kapulalle, niin voi nostaa kriteeriä, eli vaikka naksauttaa vasta kun koskee siihen suulla, sitten kun se sujuu, niin palkkan saadakseen pennun pitää ottaa kapula suuhun. Meillä ainakin oppi Kaapo pentuna tosi nopeasti näin nostamaan kapulan. Samalla treeni toimii hyvin tarjoamisen opetteluna. Omatoimisen juttuja tarjoavan koiran kanssa on paljon kivempi treenata kuin koiran joka on passiivinen, tekee vain kun pyydetään. Mutta tietysti tämä naksuttelu vain yksi tapa monista, suosittelen kuitenkin kokeilemaan! =)

    Ja pakko vielä sanoa, että minun silmääni treenaatte ehkä hiukkasen liikaa kerrallaan. Eka näyttää menettävän mielenkiintonsa tosi nopeaan. Lyhyet huippukivat treenit, joissa pentu onnistuu, nostaa pennun motivaatiota ja siitä tulee aikuisena kiva treenikaveri, kun halua tehdä löytyy =) Pennun kanssa olisi kuitenkin tärkeintä, että se tajuaa treenaamisen kivaksi ja oppii leikkimään. Vanhempana ehtii sitten hioa. Mikään kiire ei kellään pitäisi olla pennun kanssa :D

    VastaaPoista
  4. Eka vaikuttaa ihanalta pennulta ja ymmärrän sen oman halun & kiireen päästä tekemään kaikkia "isojen" koirien juttuja. Toki pennulle kannattaa myös alkaa opettamaan erilaisia osa-alueita erilaisista toko-liikkeistä kuten oot Ekan kanssa tehnytkin, niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. :) Tällä hetkellä tuo koulutus on kuitenkin on todella vahvasti sun ohjauksen varassa eli ohjaat hyvin pitkälle namilla mitä haluat Ekan tekevän. Itse suosittelisin kovasti naksuttelua ja ylipäätään vahvistamaan pennun aktiivista omatoimista tekemistä. Ohjaamalla saa varmasti opetettua tietyt liikkeet huomattavasti helpommin ja nopeammin, mutta jatkoa ajatellen kannattaa panostaa siihen pennun opettamiseen oppimaan. :) Helpottaa todella paljon kun vanhempana koira tarjoaa itse aktiivisesti erilaisia toimintoja, jolloin itse ei tarvitse olla yhtä aktiivinen ja ohjata sitä koiraa.

    Itse myös huomasin saman kuin edellinen kirjoittaja, että ehkä hieman liian pitkiä pätkiä teette tällä hetkellä kerralla. Hyvä puoli on kuitenkin se, että videoit todella aktiivisesti näitä teidän treenejä, joita pystyt erinomaisesti käyttämään apuna koulutuksessa. Katso videolta kuinka kauan Eka jaksaa olla aktiivinen ja laita esimerkiksi munakello ilmoittamaan kun on menny esim 2 minuuttia. Tai vaihtoehtoisesti otat vain tietyn määrän makupaloja -> eli päätät etukäteen kuinka paljon toistoja teette korkeintaan. Pennun kanssa tärkeää olisi, että treenihetken jälkeen pentu olisi yhtä intona treenaamisesta kuin treenin alettua. Hyvällä mallilla ootte kuitenkin ja itse voisin ehdottomasti ottaa mallia noin ahkerasta videokuvaamisesta. Video kun paljastaa aina varsin rehellisesti mikä treeneissä onnistui ja mikä meni pieleen. :) Tsemppiä tulevaisuuteen pennun kanssa. :)

    VastaaPoista
  5. Mie sanoisin, että älä kiirehdi seuruun opettamisen kanssa vaan panosta nyt ensin siihen perusasentoon ja siihen, et Eka osaa oikeasti tulla oikealle paikalle ilman namilla vedättämistä (aluksi toki namia kannattaa käyttää apuna). Perusasento on kuitenkin kaikissa liikkeissä se a ja o, eikä ilman kunnon perusasentoa oo oikein kunnon seuruutakaan, ainakaan mun mielestä. Eka on kuitenkin vielä niin pieni, että sulla on hirmuisesti aikaa treenata sen kanssa eli turha kiirehtiä. Edellisiä komppailen myös siinä, että aika pitkiä pätkiä treenaat ja montaa asiaa kerralla. Tee pieniä treenipätkiä ja vaan yhtä asiaa kerrallaan. :) Ja naksutin on oiva apu, kunhan sitä vaan osaa käyttää oikein. :)
    Sit kun seuruuta alat treenata, niin kiinnitä huomiota sun omaan liikkumiseesi - nyt tahdot vähän kipitellä, etkä varmaan tahdo tolleen liikkua tulevaisuudessa? :D Ja aluksi vaan yhtä askelta seuruuta, siitä sit pikkuhiljaa pidentämään kun koira oikeasti ymmärtää homman idean ja osaa oikean paikan.

    VastaaPoista