lauantai 21. maaliskuuta 2015

Koeuran korkkaus

Luoksepäästävyys 10
Paikkamakuu 10 - ihan järkyttävä, meni heti lonkalle ja nuuski kokoajan maata
Seuraaminen kytkettynä 8
Seuraaminen taluttimetta 7.5
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 6.5 - annoin lisäkäskyn seuraamiseen
Luoksetulo 5 - wat... olin varma että tää liike nostaisi neitiä mutta ei... :(
Seisominen seuraamisen yhteydessä 9
Estehyppy 8.5
Kokonaisvaikutus 7

Pisteet yhteensä 156 eli ALO2 tulos.
 
Koetta en enään jännittänyt melkein yhtään kehään tultua mutta kehään meno meni ihan hutiloinniksi ja varmasti yksi syy Ekan työskentelylle. Me siis taas mentiin kutosen tilalle, meidän huudettiin kun oltiin menossa leikkimään enkä ehtinyt näyttää Ekalle sen mahtavia herkkuja... Harmittaa niin paljon kun ei tuommosta vaan voi mennä korjaamaan Enkä tiedä miten nyt edetään kun se on vasta kolme kertaa tehnyt tuon seuruun jätätyksen, mistä hitosta se tuli ja miten saan sen katoamaan? :( Enkä hermostunut koko kokeessa mitä voisi luulla koirasta mutta silti se teki tuon, ehkä se tunsi pientä jännitystä musta? En tiedä. Tuntu paaaljon pahemmalta kokeessa... videolla ei niin pahalta.

Pisteet oli omasta mielestä hyvät mutta kun se koiran fiilis oli ihan nolla, ainoa toive vielä oli että koira olisi liekeissä. Pari harmitus kyyneltä vuodatin kehästä päästyä... noloa :P 
Videosta puuttuu hyppy ja kytkettynä seuraaminen, kuuvaja ei ehtinyt mukaan alkuun ja hypyssä näkyi vaan minä.

16 kommenttia:

  1. Ihan hyvät pisteet, onnea! Ei jäänyt ykkönen kauas! :) Minusta Eka seuraa oikein hyvin, vaikka onkin vähän paineistunut, (mikä on ymmärrettävää nuorelle koiralle). Minusta tuntuu, että Eka olisi kyllä seurannut ihan hyvin ilman sinun pysähdyksiäkin, jos olisit vain kävellyt reippaasti eteenpäin? Luoksetulo kyllä harmi, se kun olisi menny nappiin, niin ois ollu hyvät pisteet! Mutta ei kun uutta kisaa vaan kattelee! Eka selvästi osaa, joten kunhan saa vaan kisakokemusta ja itseluottamusta, niin ykköstulos on taattu!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että sun kommentti piristi ja näi asian taas erilailla :) Kiitos! :)

      Poista
  2. Näyttää ihan hakatulta.

    VastaaPoista
  3. Jännititkö/oliko vähän huono mieli itsellä yksilöissä? Meillä ainakin mun jännitys peilautuu niin selkeästi koiraan kisatilanteissa. Eka selkeästi mun silmään osaa liikkeet hyvin ja oikein, sitä vaan selkeästi jännittää uusi kisatilanne ja se ei oikein kykene suorittamaan samalla tasolla mitä treeneissä varmasti suorittaa. Tämä mulla on ollut ainakin itse vähän vaikea ymmärtää, että kisatilanteissa koira suorittaa jotain 30% siitä mitä treeneissä kisakehässäkin.

    Nyt vaan leuka pystyyn ja kohti uusia kisoja. :) Saitte kuitenkin hyvän kakkostuloksen, lähes ykkösen ja varmasti kunhan vaan kisaatte enemmän ja siitä tulee rutiinia, alkaa kisakehässäkin sujua. Kun miettii, niin onhan noi hyvät pisteet ekoiksi teidän kisoiksi, eikä siellä tullut yhtäkään nollaa! Nyt vaan möllitokoihin sun muihin osallistumaan ja tekemään treeneistä Ekalle tosi hauskoja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pientä jännitystä oli, ei pahempaa, se katosi aika pahasti kun meijät heitettiin paikkikseen ihan lennosta, siinä jalat tärisi :D Mutta varmasti koira ihmeissään pienestäkin erilaisuudesta.

      Joo, nyt relataan ja pidetään huippu hauskoja treenejä parin viikon ajan. Sit vois kattoa jos jotain löytyy lähempäätä, testaamaanhan me lähdettiin, eiköhän se tästä lähde käyntiin :)

      Poista
  4. En tiedä miten hyvä taso siellä isommilla paikkakunnilla on, mutta täällä omalla seudulla harvoin näkee noin hyvää seuruuta alo-koiralla :) Usein mennään sunnuntaikävelyä. Mutta hassu kyllä tuo paineistuminen, en ole nähnyt että nahka olisi noin kovin ottanut itseensä uudesta tilanteesta. Ootteko muuten harjoitellut niin että voisitte takaperinketjuttaa koeohjelman? Eli siis koska alokkaassa on yleensäkin aina liikkeet samassa järkässä, treenataan aluksi että hypyn jälkeen palkka, aina ja superi. Sitten seuraavaksi otetaan seisominen+hyppy --> superpalkka, sitten luoksetulo+seisominen+hyppy --> superpalkka jne, niin koira oppii siihen että mitä pidemmälle liikkeissä mennään niin sen lähempänä palkka on :) Mut hei, tsemppiä, hyvin se meni ja eikös kaikilla yleensä eka koe ole eka koe ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmosta se on joo täälläkin usein, Ekan seuruuseen tuo vaan on huonoa :D
      En oo kokeillut mutta on hyvin varteen otettava vaihtoehto! Kiitosta :)

      Poista
  5. Mähän en ole teitä treenaamassa kuin ihan muutamia kertoja nähnyt, mutta eka koe on aina ensimmäinen ja kyllä sitä jännittää ja toimii eri tavalla kuin treenissä ja se paine siellä päässä että kokeessa ei saa tehdä sitä eikä tätä ja tota saa usein ohjaajan toimimaan erikoisesti, kuten se että kumarrut ja pysähdyt ikään kuin korjaamaan koiran virhettä? jolloin se paineistuu?
    Teillä on hyvää tekemistä treeneissä ja Eka osaa! Hakeudu lisää uusiin treeniporukoihin ja pyydä kisanomaisia treenejä ja muita yleisöksi (=saat kisatilanne harjoitusta), kiinnitä ajatukset siihen että suoritat esimerkiksi käännökset ja valmistelevat osuudet samalla tavalla kuin treeneissä, rakenna rutiinit niihin sellaiseksi sitten kohti ylempiä luokkia että sulla on selkeä tapa toimia johon voit turvautua vaikka jännittäisitkin. Oikein hyvä korkkaus kisauralle! Tässä nyt nopea kommentti, Häntä pystyyn! :)

    VastaaPoista
  6. Näytti tosiaan siltä että koira osaa, mutta ei kuitenkaan ollut "mukana"
    Ottaisin treeniin paljon motivaatio ja kehään tulo sekä poistumis treenejä.
    Esim. ennen kehää leikitetään ja turhautetaan koiraa lelun kanssa (ilman että se saa sitä) lelu taskuun piiloon kävellään kehään (ei vaadita kontaktia tai viedä käskyn alla) sanotaan haluttu vihjesana esim. "tottis" kun koira osoittaa mitään mielenkiintoa sinuun ihan super leikit. saa voittaa saalista itselleen.
    Pikkuhiljaa koira alkaa nostamaan jo pelkästä sanasta viretilaansa.
    Tekisin varmaan paljon näitä treenejä, jotta koira saataisiin kestämään koko suorituksen ajan.
    Rakentaisin myös paljon sitä, että jos koira jää paljon jälkeen kävely jatkuu ja kun osoittaa halua tulla mukaan niin palkataan esim ruoalla. Kun pysyy mukana voi käyttää parempaa kierroksia nostattavampaa palkkaa.
    Tehkää myös palkan yllätellisyyttä. Opettele palkkaamaan lelulla ja sosiaalisella kehulla. Täysin odottamattomista tilanteista. Esim joskus palkkaat koiran jo jäävän pysähtymisestä, toisinaan luoksetulosta jo vauhdikkaasta lähdöstä (palkkaus suunta itsesi taakse, jotta juoksee loppuun asti kovaa), seuruissa palkkaa välillä jo perusasennosta tai vaikka jo parin hyvän askeleen suorituksesta. Toisinaan vaadit kokonaisuorituksia esim. kerran viidessätoissa kerrassa. Luot koiralle mielikuvan siitä, että palkka voi tulla ihan milloin vain. Jolloin koira rupeaa nostattamaan itseään kun palkkaa ei kuulukaan.
    Seuruussa kiinnitin eniten huomiota sun kävelytyyliin. Jäit paljon odottamaan koiraa, sekä sun käännökset oli omaan makuun jotenkin hitaita. Seuruussa käännöksien tulisi olla ns. kolmella askeleella kääntymisiä, jolloin normaalivauhti ei saisi huomattavasti tippua. Nyt sun käännökset näyttivät lähinnä pysähtymisiltä...

    Tsemppiä, tästä on suunta vain ylöspäin! :)

    VastaaPoista
  7. Joo tuo koiran odottelu ja siihen päin kumartuminen näyttää paineistavan Ekaa tuossa seuruupätkässä. Katse ylös ja mahdollisimman ryhdikkäänä kävelet vaan reippaasti eteenpäin.

    VastaaPoista
  8. Koira on niin paineistunut, että oikein pahaa tekee. Mitä olen seuraillut teidän blogia, niin tekniikassa ei ole suuria ongelmia - uskon kyllä, että koira osaa. Se mikä ei ole kunnossa, on sinun ja koirasi välinen suhde. Tärkeää on myös se, että toimisit kisatilanteessa aina mahdollisimman samalla tavalla kuin treenitilanteessakin (helpommin sanottu kuin tehty!). Harmi, kun en videolta nähnyt liikkeiden välejä; olisi kiinnostanut, kuinka koira niissä toimii ja miten itse toimit. Kisatilanteeseen en nyt lähtisi hetkeen Ekan kanssa. Ensin suhde kuntoon ja vasta sitten kokeeseen. Yksikin tuollainen tilanne mitä videolta nyt näkee, lisää koiran epäluottamusta ohjaajaansa. Samanlaista kokemusta ei kannata ehdoin tahdoin lähteä hakemaan, joten sitä ennen luottamuksen parantamista koiran ja ohjaajan välillä alkaen ihan arjesta. Kun arjessa homma sujuu, niin sitten vasta treenikentälle ja kokeisiinhan ei tosiaan ole kiirettä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos kaikille mietteistä ja vinkeistä taas! :)

    VastaaPoista
  10. Voi apua miten surkean näköistä :( Mulla ei ole mielikuvaa teidän normaalista seuraamisesta, mutta musta tossa videolla se alkaa ihan ok, ja n. 10s kohdalla ekassa kulmassa tapahtuu selvä notkahdus, koira näyttää luulevan että aiot ojentaa sitä ja paineistuu siitä. Teet sen kulman aika rumasti koiran "päälle", en tiedä miten normaalisti käännyt ja kestääkö se tollasta silloin, mutta selvästi koetilanteessa tilanne on eri ja se ottaa siitä rankasti itseensä. Ja se tietenkin vain pahenee loppua kohti, kuten palkattomassa suorituksessa on tyypillistä.

    Todellakin paljon kokeenomaisia aloituksia vieraissa paikoissa, lavasta ne kaikki, että joudut juoksemaan kehään kun edellinen olikin poissa jne. Treenaatko aina silleen mukavasti omaan tahtiin, että haet koiran ja aloitat kun olet valmis? Sitä kaikkea odottelua, kehään menoa jne pitää harjoitella ja paljon, on aivan eri asia treenata omaan tahtiin kuin olla kokeen aikataulujen armolla.

    Kyllä se siitä varmasti lähtee nousuun :) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on nyt jonkiaikaan notkahtanut käännöksestä jos mulla ei ole palkkaa/oon passiivinen, sen takia tehdään nyt treeneissä sitä että tulee heti käännöksestä kehu/palkka ja nostetaan pikku hiljaa kriteeriä. Tuo mun käännös oli sen takia tuommonen koska käännyin ilman liikkurin lupaa (liian hyvin päässä kaava... heh) ja tajusin sen kännöstä tehdessä :D

      Me ollaan nyt alettu vasta treenaamaan kehään menoa mutta olisko sulla heittää jotain vinkkiä tohon kehään menon treeniin? Oon nääs vähän pihalla tästä kaikesta :)

      Poista
  11. No mieti ensin miltä haluat sen näyttävän. Seuraako koira? Tuleeko se vapaammin "tässä"-käskyllä? Tuleeko se itse perusasentoon kun pysähdyt liikkurin osoittamaan kohtaan vai pyydätkö sen siihen? Pitääkö se kontaktia koko ajan vai saako perusasennossa lössähtää, jos liikkuri jutteleekin pitempään?

    Vastauksista riippuen kävele kehään, ota alkuperusasento ja palkkaa koira (riemuisasti, jos lelu käy, niin sillä, tai namillakin jotenkin muuten kuin vaan antamalla se suoraan suuhun). Pikku hiljaa lisää kestoa, eli ota peruasento mutta palkka tuleekin 1-10s kuluttua jne. Sitten alakin ottaa askel seuruuta tms. Mutta tosi paljon sitä, että kävele kehään osoitettuun paikkaan, pysähdy, koira sivulle ja palkka. Tällöin se alkaa odottaa että pysähdyt ja että se pääsee sivulle ja saa palkan. Ja siis nimenomaan vieraissa paikoissa ja liikkurin kanssa, kotihallilla yksin tekeminen ei kauheasti auta yleistämään. Ja se alku niin kuin kokeessa, että hengailet odottamassa että edellinen mielikuvituskoira saa suorituksen loppuun ja sut kutsutaan kehään. Eli koira on valmiina hihnan päässä, ei autossa, et yleensä pääse kokeeseenkaan suoraan autosta. Samalla mietit miten haluat sen odottavan, mulla ovat esim. maassa "käy siihen" -makoillen, siitä vapaamuotoisella seuruulla "tässä"-käskyllä kehään ja alkuperusasentoon koira hakee itse.

    VastaaPoista
  12. Tuomari ei odottele koirakkoa kovin kauaa kehään. Itse pitää pitää silmällä kehän kulkua. Edellinen voi keskeyttää ja välistä voi olla koirakko pois. Yleensä liikkuri ei edes hae fyysisesti koirakko kehän ulkopuolelta. Myöskään, kun kehään kutsutaan niin siinä vaiheessa ei enää voi lähteä kauemmas leikkimään koiran kanssa. Yritä siis kehittää sopiva treeni kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Myös tärkeintä on sosiaalinen palkkaus kehässä, muuten suoritus ei kanna sinne loppupalkkaan. Se on ihan sama mitä siellä on kehän ulkopuolella, jos liikkeiden väleissä koira ei palkkaannu kehuista.

    Tärkeää on, että jatkossa, et kyykisty lohduttamaan koiraa, pussailemaan sitä ja lääppimään, jos et normaalistikkaan niin tee. Käyttäytyminen varmasti poikkesi normaalista ja koira hämmentynyt ja paineistui tästä. Jos olisit liikkunut reippaasti ja kehunut sitä sen kummemmin kauheasti koskematta niin olisit sen ykkösen saanut helpostikin. Aina kun olit reipas ja et katsella panostanut tai omalla hidasteluilla saanut koiraa hämilleen niin koira oli reipas.

    Tee mielikuvaharjoituksia miten toimit kehässä, mieti liikkeiden välit etukäteen, harjoittele liikkeiden välejä, kehään tuloja ja käy läpi mielessäsi mitä teit kokeessa liikkeiden väleissä ja vältä sitä, ennemminkin rauhoittelit itseäsi ja samalla koira paineistui.

    Kyllä se siitä.... Sieltä näkyi, että te osaatte ja koirasta näkyi paljon hyvää, mutta ennen seuraavaa kisaa, harjoittele tosiaan kisamaisia treenejä muutama alle lisää.

    VastaaPoista